Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk

Sinds ik in Utrecht woon, doe ik al vrijwilligerswerk. Een paar jaar werkte ik bij het Nederlands Volksbuurtmuseum, lange tijd las ik voor via de Voorleesexpress en ik ben nog altijd actief bij de historische vereniging Oud Utrecht waar ik met de Evenementencommissie de van der Monde-lezing voorbereid.

 

Paleis Lofen

Het liefst doe ik vrijwilligerswerk waar ik zelf ook nog wat van leer en waarbij ik andere mensen wat kan vertellen. Sinds kort ben ik ook vrijwilliger bij Paleis Lofen. Ik geef er rondleidingen en laat mensen zien waar 900 jaar geleden het stadsrecht werd ondertekend. Hoewel er al jaren een gedenksteen op de Vismarkt ligt en er een poortje staat met Paleis Lofen en een kroon erop, zijn de meeste mensen er altijd aan voorbij gelopen. Afgelopen jaar, op 2 juni om precies te zijn, opende het paleis zich voor publiek.

Dat wat er van het paleis is overgebleven ligt goed verstopt achter de winkels aan de Vismarkt en de cafeetjes aan het Domplein. Het werd zo'n 1000 jaar geleden gebouwd als verblijfplaats de de keizers van het Heilig Roomse Rijk die zo nu en dan bij hun leenman in het Sticht op bezoek kwamen. De leenman was tevens de bisschop van Utrecht. Door diverse branden, verbouwingen, branden en verbouwingen is er weinig van het paleis overgebleven. Maar toch is het zeker de moeite waard om het te bezoeken. Het is de plek waar Utrecht op 2 juni 1122 het stadsrecht kreeg van keizer Hendrik V. Het bijzondere is dat zowel de locatie als ook het originele perkament waarop het stadsrecht staat beschreven bewaard is gebleven.

 

Stadsrecht

In paleis Lofen hoor je meer over Utrecht in de 12e eeuw. De rondleiding vindt deels buiten plaats en deels in het paleis zelf. Bezoekers worden uitgedaagd om zelf mee te denken over de geschiedenis van Utrecht. Binnen staat een aantal objecten uit de 12e eeuw waarvan bezoekers met een koptelefoon op de verhalen kunnen beluisteren. Op het laatst is er nog een film over het hoe en waarom van het stadsrecht.

 

Gidsen gezocht

We vinden het natuurlijk heel leuk om je als bezoeker te ontvangen. Ook kun je nog een stap verder gaan en zelf gids worden in het paleis. Het is belangrijk dat er voldoende gidsen zijn om alle diensten te kunnen opvullen. Het is niet nodig om vooraf kennis te hebben. Daarin word je getraind onder andere door met andere gidsen mee te lopen. Maar ook door de vele gezellige en interessante bijeenkomsten die in en rond Paleis Lofen en DomUnder worden georganiseerd. Op de website van Paleis Lofen staat nog meer informatie voor mogelijke vrijwilligers.

Ben je geïnteresseerd? Kom dan naar de Open Avond op woensdag 8 februari vanaf 19u30 op het Domplein. Dit is de perfecte gelegenheid om kennis te maken met de organisatie, de locaties en collega vrijwilligers. Hopelijk tot snel op het Domplein!

Trijn van Leemput

In 2020 tekende ik 16 kleurplaten en schreef er teksten bij. Dit werd Kleurplaten van Utrecht, een kleurboek vol weetjes. Als vervolg bedacht ik een nieuw kleurboek maar nu met informatieve gedichten. Ik heb uiteindelijk één kleurplaat en gedicht gemaakt. Daarna mocht ik weer gaan wandelen. Vandaag kwam ik het gedicht over Trijn van Leemput weer tegen en wil het graag met jullie delen.

=======

De val van de Vredenburch

Na het aftreden van keizer Karel V (vijf),
Kwam zoon Filips II in het bedrijf,
Als koning van Spanje en de Nederlanden,
nam hij zijn rijk goed onder handen.
Vroom, katholiek en op macht belust,
bestreed hij de protestanten zeer bewust.
Nederlanders moesten belastingen betalen,
zodat Filips II zijn rijk op kon schalen.
De lage adel kwam in verzet,
Kwamen met een smeekgebed,
Margareta van Parma nam ze niet serieus,
geboren werd de Watergeus.
Het opstandig vonkje sloeg goed aan.
Beeldenstormers zijn kerken binnengegaan,
en sloegen heiligenbeelden kapot.
De ramen trof hetzelfde lot.
Filips II was woedend en kwaad
De Spaanse troepen stonden paraat,
Om met de hertog van Alfa op pad te gaan,
Ze kwamen al snel in Utrecht aan.
Wonen bij burgers was toen gewoon,
de soldaten waren hongerig en zonder loon.
Ze gedroegen zich slecht en stalen best wat.
In 1576 waren de burgers het zat.
Ze belegden met velen het Spaanse kasteel,
Na drie maanden hadden ze er geen water of meel.
In 1577 verlieten de Spanjaarden de stad,
al snel kwam de discussie over wat,
er gebeuren moest met de Vredeburcht,
waar menig Utrechter was gewurgd.
Trijn van Leemput nam een besluit,
en trok er met haar pikhouweel op uit.
Riep vrouwen op om samen met haar,
De burcht af te breken, een groots gebaar.
Ze hakten en beukten en schreeuwden heel luid,
De soldaten zijn weg, we kunnen weer uit.