De Romaanse kerken van het Kerkenkruis in Utrecht

Utrecht 2017. Hoogbouw schiet als paddenstoelen uit de grond. Voor de moderne technieken maakt een meter meer of minder niet uit. Op bouwplaatsen verschijnen gigantische hijskranen die moeiteloos tonnen materiaal naar boven hijsen. Beton, ijzer, stenen en glas: aangeleverd door vrachtauto’s en containerschepen. Architecten, aannemers en bouwbedrijven zorgen voor ontwerp, planning en bouw.

1000 jaar geleden

Nu gaan we 1000 jaar terug in de tijd. Naar Utrecht. In 1017 begint bisschop Adelbold de bouw van de Romaanse Dom. In 1023 is hij af. In 1040 start bisschop Bernoldus met de bouw van het kerkenkruis ter nagedachtenis aan keizer Koenraad die een jaar eerder gestorven is. In 1080 zijn alle vier de kerken van het kerkenkruis voltooid. Dit betekent dat in een periode van 63 jaar vijf grote kerken in Utrecht zijn verrezen. Gebouwd met tufsteen, zandsteen en hout uit de Eiffel wat allemaal per schip over de Rijn naar Utrecht moest worden aangevoerd. De baksteen werd pas weer heruitgevonden in de 12e eeuw. In de Pieterskerk vind je nu nog de prachtige rode zandstenen zuilen die uit één stuk steen zijn gehouwen. Ook zie je in delen van de Pieterskerk en de Janskerk de tufsteen terug in de oude Romaanse muren.

Wonder

Ik krijg steeds meer bewondering voor de oude bouwmeesters, bouwvakkers, steenhouwers en handelaren. Hoe kregen ze het voor elkaar om 1000 jaar geleden al zulke mooie kerken te bouwen? Hoe werd dit uitgedacht? Hoe werd dit georganiseerd? Hoe werd het gefinancierd? Allemaal vragen waar ik de komende tijd in wil duiken. Als ik meer antwoorden heb, zal ik het laten weten.

stadswandeling utrecht stadsgids romaanse kerken
De 11e eeuwse Janskerk

Zelf Romaanse kerken zien?

Je kunt via verschillende stadswandelingen meer over Utrecht en het kerkenkruis te weten komen. Bijvoorbeeld in de stadswandeling Kerkenkruis of Utrecht & de middeleeuwen. Deze wandeling is erg leuk om in de zomer te doen. Dan hebben de meeste kerken in het centrum in het kader van Kerken Kijken Utrecht hun deuren vijf dagen per week geopend. Een mooie gelegenheid om de kerk ook te bezoeken.