Top 5 meest gestelde vragen

Al drie jaar ben ik nu stadsgids in Utrecht. Vandaag geef ik antwoord op de Top 5 van de meest gestelde vragen.

Hoeveel rondleidingen geef je per week?

Bijna elke wandeling vragen één of meer mensen dit aan mij. Stadsgids zijn is seizoenswerk. En de seizoenen lopen vrij vreemd. In april en mei hebben stadsgidsen het razend druk. Vooral als je ook gidst in andere talen zoals Duits. Veel reisorganisaties combineren een bezoek aan de Keukenhof met een stadswandeling in één of meer steden. In de zomer is het wat rustiger, om weer los te barsten in september tot en met december. Dan zijn het vooral veel bedrijven die stadswandelingen boeken. Kortom een duidelijk antwoord op deze vraag is er niet. Het varieert van 1 tot 6 stadswandelingen per dag, met een gemiddelde van vier per week.

vragen
Willemijn aan het werk.

Hoe kom je aan al je kennis over Utrecht?

Dat is een veel makkelijker antwoord. Lezen, lezen en lezen. Boeken, tijdschriften, Wikipedia. Maar ook naar lezingen, tentoonstellingen en excursies gaan. En lid worden van verenigingen als Oud Utrecht, het Utrechts Klokkenluiders Gilde. Ook heb ik veel over Utrecht geleerd als vrijwilliger bij het Nederlands Volksbuurtmuseum waar ik les gaf aan basisscholen en het voortgezet onderwijs en ook rondleidingen verzorgde.

Verder kijk ik graag naar:

Hoe diep is de Nieuwe Gracht?

Uhh dat weet ik niet precies. Dat mag je als stadsgids ook best zeggen (af en toe). Ik denk dat de Nieuwe Gracht niet zo diep is en dat je er als volwassene wel kunt staan. Deze gracht is nooit gebouwd als handelsroute en ook vroeger voeren er al geen grote boten doorheen. Nu kun je hier alleen varen met een elektrische boot, waterfiets, kano of roeiboot.

Heeft de Domtoren aan de Domkerk vastgezeten?

Nee!
Er heeft altijd een klein straatje gelopen tussen de Domtoren en de Domkerk. De enige verbinding tussen beide gebouwen bestond ter hoogte van de privékapel van de bisschop (Sint Michaëlskapel). Via een brugkapel kon de bisschop de Domkerk binnentreden. Dat er nu zo’n enorme afstand zit tussen de kerk en de toren heeft te maken met het verschrickelijk tempeest oftewel de tornade die in 1674 over de stad raasde. Thea Beckman schreef er een spannend boek over: Stad in de storm.

Je vertelt net dat de protestanten alle glas-in-lood-ramen uit de kerk gehaald hebben. En daar zitten er twee. Hoe zit dat?

In het begin van de 16e eeuw gingen mensen protesteren tegen de katholieke kerk. Een argument was dat het vereren van heiligen afleidde van het woord van God wat in de bijbel staat. Ook in Utrecht vond de reformatie plaats. In 1566 en in 1580 vernietigden de protesterende mensen veel heiligen beelden. Daarna werd Utrecht een protestante (Calvinistische) stad. De katholieke kerken werden omgebouwd tot protestantse kerken door alle heiligen beelden weg te halen. Ook schilderen de protestanten de muren wit en vervingen ze glas-in-lood door simpel glas.

Dit betekent niet dat al het glas-in-lood verboden was/is in protestante kerken. Maar wel ramen waarin heiligen waren afgebeeld. Omdat de Domkerk nu een protestante kerk is zie je hier bijvoorbeeld glas-in-lood ramen met afbeeldingen uit het Oude en Nieuwe testament.