Het Universiteitsmuseum Utrecht

Het Universiteitsmuseum Utrecht is een museum dat is gevestigd in het centrum van de stad Utrecht, in de buurt van de Universiteit Utrecht. Het museum is opgericht in 1928 en heeft als doel om het onderzoek en onderwijs van de universiteit op een toegankelijke manier te presenteren aan het publiek. Het Universiteitsmuseum Utrecht is een wetenschapsmuseum dat zich richt op de natuurwetenschappen, geneeskunde en geschiedenis van de universiteit. Het museum heeft een uitgebreide collectie van wetenschappelijke apparatuur, instrumenten en objecten die worden gebruikt voor onderwijs en onderzoek.

Het Universiteitsmuseum Utrecht heeft verschillende collecties en tentoonstellingen die gerelateerd zijn aan de geschiedenis van de Universiteit Utrecht. Enkele belangrijke collecties omvatten wetenschappelijke instrumenten, anatomische preparaten, fossielen en mineralen. Het museum heeft ook een indrukwekkende collectie boeken en manuscripten die dateren uit de middeleeuwen. Bovendien bevat het museum een tentoonstelling over de geschiedenis van de Universiteit Utrecht en haar impact op de stad en de samenleving.

Het museum biedt ook interactieve exposities aan waar bezoekers experimenten kunnen uitvoeren en zelf dingen kunnen ontdekken. Bezoekers mogen de bustes van de Nederlandse wetenschappers Christiaan Huygens en Antonie van Leeuwenhoek niet missen. Daarnaast is er een interactieve tentoonstelling genaamd "De Verwondering", waar bezoekers kunnen experimenteren en ontdekken op het gebied van wetenschap en technologie.

 

Oude Hortus

Onderdeel van het Universiteitsmuseum is de Oude Hortus die vanaf 1723 als botanische tuin is ingericht. In de tuin staat een Ginkgo Biloba uit 1750. Er is een deel met kruiden en je vindt er verschillende kassen. Als het museum na de verbouwing weer open is kun je ook lekker koffie of thee drinken bij het museumcafé Ginkgo. De Universiteit van Utrecht heeft ook weer een nieuwe en veel grotere botanische tuin. Deze vind je op het Utrecht Science Park.

 

Openingstijden

Het Universiteitsmuseum Utrecht wordt op dit moment verbouwd en opent haar deuren weer op 6 september 2023. Je kunt het museum wel online bezoeken. Het wordt aanbevolen om de website van het museum te raadplegen voor de meest actuele informatie over de openingstijden.

Benieuwd welke musea Utrecht allemaal nog meer te bieden heeft? Kijk dan ook even op deze pagina. Wil je de geschiedenis van de stad op een andere unieke manier beleven? Boek dan mijn historische stadswandeling.