Utrecht Online Academie

Speciaal voor mensen met een grote interesse in Utrecht. Ik merk dat ik het zelf makkelijker vind informatie te onthouden uit filmpjes en lezingen dan uit een boek. Voor mij was het heerlijk om te ontdekken dat er ontzettend veel leuke video's over Utrecht online te vinden zijn. Voor mijzelf maar ook voor jullie deel ik mijn verzameling op deze pagina. Zodat jullie mij daarna extra moeilijke vragen kunnen stellen als jullie mee gaan met één van mijn wandelingen.

 

Het verleden van Utrecht

Nu presenteert Annechien Steenhuizen alweer jaren het 8 uur journaal. Ooit maakte zij het fantastische programma van RTV Utrecht, het Verleden van Utrecht. Hieronder neem ik top 3 video's op. Meer video's van het Verleden van Utrecht vind je op

 

Nummer 1: De Romeinse weg

Wil je meer weten over de Romeinen is onze regio? Bezoek dan zeker ook het museum in Castellum de Hoge Woerd. Je vindt hier ook het Romeinse schip wat in Leidsche Rijn gevonden is.

 

Nummer 2 De geboorte van de stad Utrecht

Bezoek na het bekijken van deze video ook eens Paleis Lofen. In dit 11e eeuwse paleis, wat sinds kort te bezoeken is, tekende keizer Hendrik V in 1122 het stadsrecht.

 

Nummer 3 De schilder en de storm

Bij deze video hoort meteen een leestip. Thea Beckman schreef een Stad in de Storm. Dit boek speelt zich af in de 17e eeuw. Utrecht was bezet door de Franse soldaten van Lodewijk XIV. Net nadat de Fransen de stad verlaten hadden, brak er een verschrikkelijk noodweer uit: het schrickelijk tempeest. In minder dan een uur lang de halve stad in puin.

 

Bánki van de week

 

 

 

 

Wil je nog meer Bánki's van de Week zien ga dan naar mijn YouTube-kanaal.