Maliebaan

De Maliebaan is een lange statige laan in Utrecht Oost. De prachtige huizen uit de 19e eeuw waren ooit de woonhuizen van de rijken. Nu zitten er advocaten, makelaars, ITC-bedrijven en ZZP’ers. Je kunt nog steeds heerlijk wandelen over de laan, want naast een hoofdweg en ventwegen, zijn er ook wandelpaden. De kans bestaat zelfs dat je er Maarten van Rossum tegen het lijf loopt.

 

Maliespel

In 1636 werd de Universiteit van Utrecht opgericht. Om studenten aan de universiteit te binden, kwam er in 1637 een maliebaan. Hier konden studenten het Maliespel spelen. Deze kruising van golf & crocket speelde je met een slaghamer aan een stok en een houten bal. In zo min mogelijk slagen moest een traject van 750 meter worden afgelegd.

 

Napoleon

In 1810 annexeerde de Franse keizer Napoleon Nederland. Het duurde tot 1811 voor hij in de Hollandse gewesten verscheen. In de stad Utrecht waren 13.500 Franse militairen gelegerd. De meeste waren bij burgers ingekwartierd. Op de Maliebaan inspecteerde Napoleon zijn troepen. Om dit mogelijk te maken liet hij eerste alle bomen kappen en de maliebaan slopen.

 

Neostijlen

De baan voor het Maliespel kwam niet meer terug. De huizenbouw begon. In de 19e eeuw grepen architecten vaak terug op oude architectuurstijlen zoals de gotiek en renaissance. De stijlen werd gemoderniseerd bijvoorbeeld door het gebruik van nieuwe materialen. Daarom heetten de architectuurstijlen ook wel neostijlen.

 

WO II

In WOII speelde de Maliebaan een opmerkelijke rol. Direct naast de Sicherheidspolizei woonde de leider van het Utrechts verzet. Daarnaast had de NSB er zijn hoofdkantoor. De laan werd ook wel het Unter den Linden van Nederland genoemd.