fbpx

Domtoren in Utrecht

De Domtoren werd tussen 1321 en 1382 gebouwd als onderdeel van de Domkathedraal. Van die 61 jaar, lag de bouw nog 14 jaar stil wegens geldgebrek. De bouwtijd van 47 jaar vind ik nog best snel omdat ze in die tijd geen gebruik konden maken van mechanische hulpmiddelen.

Domkerk

Domtoren in Utrecht

De Domtoren

In de 14e eeuw was Utrecht het katholieke centrum van de Noordelijke Nederlanden. De Domkerk was niet alleen de kathedraal van Utrecht, maar ook een kapittelkerk. Een kapittelkerk is een kerk voor de rijke geestelijkheid. De parochianen van het bisdom betaalden het grootste deel van de bouwkosten van de Domkathedraal. In ruil daarvoor kregen zij aflaten waardoor ze minder lang in het vagevuur hoefden te branden en ze dus eerder naar de hemel konden gaan. De Domtoren en de Domkerk zijn gebouwd volgens de Gotische architectuur.

30.000 kilo

De Domtoren bestaat uit drie lagen. In de onderste bouwlaag zat de privekapel van de bisschop van Utrecht en daarboven de woning van de torenwachter en zijn gezin. In de middelste laag vind je de 13 indrukwekkende luidklokken van klokkengieter van der Wou hangen. Alle klokken hebben hun eigen naam en ze wegen gezamenlijk meer dan 30.000 kilo. De klokken hangen in een zogenaamde houten klokkenstoel om hun gewicht en de trillingen op te kunnen vangen. Helemaal bovenin, in de zogenaamde lantaarn zitten de 35 klokken van de gebroeders Hemony die samen het carillon van de Domtoren vormen. Dit carillon is uit 1664.

Domtoren in Utrecht

Domtoren in de schemer

Renovatiewerkzaamheden

In 1836 krijgt de Domtoren de eerste opknapbeurt. Omdat de toren er zo slecht aan toe was, wilden men hem eerst slopen! Tussen 1901 en 1930 vonden er weer grootschalige renovatiewerkzaamheden plaats. En ook op korte termijn zal de Domtoren weer in de steigers komen te staan.

Bezoekersinformatie Domtoren

Het is dagelijks mogelijk om met een gids de Domtoren te beklimmen en van het prachtige uitzicht te genieten. Via deze site kun je kaartjes bestellen. Wil je nu alvast mee weten over de Domtoren. Bezoek dan de site van Bouw Domtoren.