fbpx

DomUnder

DomUnder is een prijswinnende historische attractie onder het Domplein in Utrecht. Een bezoek aan DomUnder brengt je in de oude opgravingssleuven van professor van Giffen. Hij ontdekte het Romeinse verleden van Utrecht.

Dom Under

Opgravingen Domplein 1933 (collectie Utrechts Archief, cat: 97314)

4,5 meter naar beneden

Je kunt kaartjes kopen in het UCK-gebouw. Daar begint de rondleiding ook. Deze bestaat uit twee delen. Je begint onder het UCK waar je een film ziet. Hier zie je ook de eerste Romeinse vondsten.

Slimme zaklamp

Daarna loop je met een gids naar het Domplein. Hier ga je via een trap 4,5 meter naar beneden. Daar krijg je een ‘slimme’ zaklamp. Op de zaklamp zit een infraroodzender en -ontvanger. Schijn je op een sensor dan weet de zaklamp welk geluidsfragment moet worden afgespeeld. Zo hoor je het verhaal achter de archeologische vondsten.

2000 jaar geschiedenis

DomUnder herbergt zo’n 2000 jaar geschiedenis. Wat kom je tegen tijdens je bezoek?

  • Resten van het Romeinse castellum (fort)
  • Overblijfselen van de Romaanse Domkathedraal
  • Brokstukken Gotische Domkathedraal
  • Het verschrickelijk tempeest oftewel de storm in 1674

Achtergrond

Vanaf 1927 waren er opgravingen op het Domplein. Tijdens de renovatie van de Domkerk en Domtoren werden Romeinse resten gevonden. Tussen 1929 en 1949 vond het eerste echte archeologisch onderzoek plaats. Delen van het Romeinse fort en Romeinse voorwerpen uit de 1e tot 3e eeuw werden gevonden. Daarnaast Karolingische en vroeg-romaanse resten en resten van het keizerlijk paleis Lofen. Zo konden de datering en contouren van de houten en stenen forten deels worden vastgesteld. Later vonden nog wat kleinere archeologische opgravingen plaats. Het Domplein is bijna helemaal bebouwd. Daarom is het lastig om archeologisch onderzoek te doen. Pas 5% van het Domplein is onderzocht.

Bezoekersinformatie

DomUnder is 6 dagen in de week te bezoeken. Ga voor meer informatie naar: www.domunder.nl.