Rietveld Utrecht
Het Rietveld Schröderhuis werd 1923-1924 ontworpen door Gerrit Rietveld. Het huis is volledig uitgevoerd volgens de ideeën van de kunstbeweging De Stijl. Rietveld ontwierp het huis voor Truus Schröder-Schräder, die er van januari 1925 tot haar dood in 1985 heeft gewoond. Het huis bevindt zich op het adres Prins Hendriklaan 50 in de buurt Wilhelminapark en is te bezichtigen via een rondleiding. Het staat sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Rietveld Schroder huis (collectie Utrechts Archief, cat: 58150)
Meubels
Gerrit Rietveld was de zoon van een meubelmaker in Utrecht. Hij leerde het vak van zijn vader, maar omdat hij de meubels die zijn vader maakte te oubollig vond, startte hij een eigen meubelwerkplaats. Later hield hij zich ook bezig met ontwerp en architectuur. Het begon met enkele verbouwingen.
De beroemde Rietveld stoel
Ontwerp woonhuis
Het Rietveld Schröderhuis was zijn eerste ontwerp voor een compleet nieuw woonhuis, inclusief de inrichting. Hij ontworp het in samenspraak met de opdrachtgever en enige vaste bewoner, Truus Schröder-Schräder. Truus Schröder-Schräder had specifieke ideeen over wonen: soberheid, niet geleefd worden, maar leven. Ze wilde de leefruimten op de eerste verdieping hebben. Ook wilde Schröder dat er in alle kamers een gas-, water- en lichtaansluiting was, ruimte voor een bed, en een deur naar buiten. Rietveld maakte van deze opdracht dankbaar gebruik om de uitgangspunten van De Stijl in praktijk te brengen.
Beton
Eerst wilde Rietveld het huis uit geprefabriceerde betonelementen bouwen. Het was veel te duur om deze elementen voor eén woning te laten uitvoeren. Dit betekent dat uiteindelijk alleen de fundering en de balkons van gewapend beton zijn gemaakt. De overige dichte bouwdelen zijn van metselwerk dat later van een stuclaag is voorzien.
Stijl
Het huis is strak en sober, een aaneenschakeling van horizontale en verticale vlakken. Ook de inrichting van het huis is volledig in harmonie met de hoofdvorm: rechthoeken en strakke lijnen voeren de boventoon; Rietveld ontwierp de beroemde zigzagstoel later speciaal voor dit huis. Veel ruimten zijn voorzien van inbouwkasten. In het kleurgebruik is de woning aan de buitenzijde vooral sober: wit en vijf verschillende grijswaarden. In het interieur is een rijker palet gebruikt, maar nog steeds beperkt tot de primaire kleuren.
Bezoek
Per rondleiding kunnen maar 12 personen mee. Het is verstandig om vooraf een plaatsen te reserveren via de site van het Centraal Museum. Ook in het Centraal Museum vind je werk van Gerrit Rietveld.