fbpx

Geschiedenis Utrecht

Utrecht is enorm rijk aan geschiedenis. Wist je bijvoorbeeld dat Utrecht zo’n 2000 jaar geleden ontstaan is?

Utrecht als religieuze hoofdstad

In die tijd liep de rivier de Rijn dwars door onze regio. De Romeinen besloten deze rivier als noordgrens voor hun rijk te gebruiken. Om de grens te verdedigen bouwden ze om de tien kilometer een fort, ook wel een castellum genoemd. Utrecht groeide uit tot de religieuze hoofdstad van de Lage Landen: het had negen kerken en zo’n dertig kloosters.  In 1254 werd de eerste steen van de gotische Dom kathedraal gelegd. Pas in 1517 was het werk gedaan. De Dom kathedraal is één van de meest bekende kathedralen. Al zijn er ook nog tal van andere mooie kerken in Utrecht te vinden. Hier vertel ik bijvoorbeeld over de Buurkerk. Dit is de oudste parochie kerk van Utrecht.

geschiedenis utrecht

Utrecht als handelsstad

Naast de Rijn liep ook de Vecht door dit gebied. Dit leverde een handelsknooppunt op. Zo groeide Utrecht uit tot een belangrijke handelsplaats. Maar rivieren verzanden, meanderen of verleggen hun loop. Dat was een bedreiging voor de handelspositie van Utrecht. En dan was er ook nog bisschop Godebald die de Rijn wilde afdammen bij Wijk bij Duurstede om het gebied tussen Utrecht en Wijk bij Duurstede te ontginnen. Dit resulteerde in de 12e eeuw in een conflict tussen de bisschop en de keizer. De uitkomst: de bisschop mocht zijn dam bouwen en Utrecht kreeg het stadsrecht. Het stadsbestuur begon daarna snel met het aanleggen van de Oudegracht.

Armoede in Wijk C

Maar de geschiedenis van Utrecht staat niet alleen bekend om de kerken. Ook armoede speelde een grote rol in de Utrechtse geschiedenis. Wijk C was lange tijd één van de armoedigste wijken van de stad. Lange tijd ging de ontwikkeling van deze wijk, die in de middeleeuwen de wijk van de Hand- en de Voetboog heette, gelijk op met de rest van Utrecht. Totdat het stadsbestuur in de 16e eeuw bepaalde dat alle vervuilende en gevaarlijke beroepen zich in dit deel van de stad moesten vestigen. De wijk stroomde vol met leerlooiers, hoefsmeden, stalhouderijen, steenbakkerijen en dergelijke. De rijke inwoners vertrokken en vestigden zich langs de deftige grachten als de Nieuwe Gracht, Drift en Plompetorengracht.

Meer over de geschiedenis van Utrecht

Stadswandelingen Utrecht biedt verschillende soorten wandelingen aan die je meenemen in de Utrechtse geschiedenis. Wil je meer weten over Stadswandelingen in Utrecht? Neem dan snel contact met mij op!

Geschiedenis Utrecht

Geschiedenis Utrecht