fbpx

Lezing over Utrecht in 1885

 

lezing utrecht

De dubbeltjesgids uit 1885

In het Utrechts Archief kwam ik de Dubbeltjesgids uit 1885 tegen. Omdat hier een stadswandeling in beschreven stond en omdat er in 1885 al foto’s werden gemaakt, leek me dit een leuk onderwerp voor een lezing. In de lezing over Utrecht in 1885 zie je vele foto’s die uit het Utrechts Archief komen. Ze zijn gemaakt tussen 1850 en 1900.

Mooiste plekken

De “stadswandeling” begint bij het Rhijnspoor-station. Aan de hand van zwart-wit foto’s van de in het gidsje beschreven plekken maken we een uitgebreide “wandeling” door Utrecht. Op de diabeelden staat de originele tekst uit de reisgids in sierlijke letters geschreven. Daarbij geef ik steeds wat achtergrondinformatie. Wat de lezing interessant maakt, is dat ik juist ook vertel wat niet in de gids vermeld wordt. Veel van deze plekken beschouwen we nu als de mooiste van Utrecht. Denk daarbij aan kerken en hofjes.

In de wandeling passeren we verschillende musea: het Stedelijk Museum, het Natuurhistorisch museum, het Tabernakel, het Aartsbisschoppelijk museum en Kunstliefde. Ook wordt veel aandacht gegeven aan de nieuwe academische instellingen zoals het Fysisch Laboratorium, het Fysiologisch Laboratorium, het Academisch Ziekenhuis en de Rijks Veeartsenijschool. Vaak kon je bij de directeur van een instelling een bezoek aanvragen. Zo ook bij directeur Buys Ballot van het Sterrekundig en Weerkundig Observatorium. In 1886 zou de Universiteit van Utrecht 250 jaar bestaan.

Lezing Utrecht

De pandhof van de Domkerk in zeer slechte staat.

Een ledige wandeling

Het voert te ver om de hele lezing hier te beschrijven. Ik neem jullie in zo’n 1,5 uur tijd mee naar het einde van de 19e eeuw. Echter na afloop hebben de deelnemers aan deze stadswandeling hun 10.000 stappen niet gehaald. Jullie kunnen ledig blijven zitten in een comfortabele stoel.

Lezing over Utrecht in 1885

  • De lezing duurt ongeveer 1,5 uur.
  • De kosten bedragen 150,00 euro (exclusief reiskosten)
  • Benodigdheden: laptop & beamer, microfoon en goede verduistering
  • Te boeken via: stadswandelingenutrecht@gmail.com

Stadswandelingen in Utrecht

Wil je liever door het Utrecht van nu wandelen? Boek dan één van mijn rondleidingen.