Koffie in utrecht

Koffie in Utrecht

Jij weet vast wel wat leuke plekken om koffie te drinken? Natuurlijk weet ik heel veel leuke plekken in Utrecht en ik deel ze graag met je. Wekelijks komen er nieuwe leuke plekken bij, dus ik zal het overzicht regelmatig bijwerken. Dit zijn de plaatsen waar ik graag kom. Misschien zit ik er nu wel een kop koffie te drinken.

 

Centrum

 

Langs de Oudegracht

 

Biltstraat

 

Buiten het centrum

koffie in utrecht

Maliebaan

Maliebaan

De Maliebaan is een lange statige laan in Utrecht Oost. De prachtige huizen uit de 19e eeuw waren ooit de woonhuizen van de rijken. Nu zitten er advocaten, makelaars, ITC-bedrijven en ZZP’ers. Je kunt nog steeds heerlijk wandelen over de laan, want naast een hoofdweg en ventwegen, zijn er ook wandelpaden. De kans bestaat zelfs dat je er Maarten van Rossum tegen het lijf loopt.

 

Maliespel

In 1636 werd de Universiteit van Utrecht opgericht. Om studenten aan de universiteit te binden, kwam er in 1637 een maliebaan. Hier konden studenten het Maliespel spelen. Deze kruising van golf & crocket speelde je met een slaghamer aan een stok en een houten bal. In zo min mogelijk slagen moest een traject van 750 meter worden afgelegd.

 

Napoleon

In 1810 annexeerde de Franse keizer Napoleon Nederland. Het duurde tot 1811 voor hij in de Hollandse gewesten verscheen. In de stad Utrecht waren 13.500 Franse militairen gelegerd. De meeste waren bij burgers ingekwartierd. Op de Maliebaan inspecteerde Napoleon zijn troepen. Om dit mogelijk te maken liet hij eerste alle bomen kappen en de maliebaan slopen.

 

Neostijlen

De baan voor het Maliespel kwam niet meer terug. De huizenbouw begon. In de 19e eeuw grepen architecten vaak terug op oude architectuurstijlen zoals de gotiek en renaissance. De stijlen werd gemoderniseerd bijvoorbeeld door het gebruik van nieuwe materialen. Daarom heetten de architectuurstijlen ook wel neostijlen.

 

WO II

In WOII speelde de Maliebaan een opmerkelijke rol. Direct naast de Sicherheidspolizei woonde de leider van het Utrechts verzet. Daarnaast had de NSB er zijn hoofdkantoor. De laan werd ook wel het Unter den Linden van Nederland genoemd.

Winkelen

Winkelen

Hier vind je de Utrechtse winkels die ik erg leuk vind en waar ik vaak kom.

 

Winkelen utrecht stadswandelingen utrechtKleding & schoenen

 

Cadeautjes

winkelen utrecht

 

Boeken

 

Eten & drinken

leuke plekken utrecht winkelen

Vlogs over Utrecht

Vlogs over Utrecht

Op You Tube zijn veel vlogs over Utrecht te vinden:

kerken in Utrecht hofjeswandeling

Eten in Utrecht

Eten in Utrecht

Er zijn ontzettend veel restaurants te vinden in Utrecht. Hoewel ik al weer lange tijd in Utrecht woon, heb ik ze ook nog niet allemaal bezocht. De bucket list blijft gevuld.

Voordelig en lekker (het gaat om het eten)

Lekker en sfeervol eten

eten in utrecht

Echt deftig dineren

 

Kerkenkruis

Kerkenkruis

In Utrecht zijn in de 11e eeuw vier kerken gebouwd rondom de Romaanse Domkathedraal. Waarom waren er zo veel kerken nodig in een stad die op dat moment maar 2500 inwoners telde. Helemaal zeker is dit nog steeds niet. De meest beschreven verklaring is dat na de dood van keizer Koenraad II, zijn ingewanden in de Domkathedraal zijn begraven. Voor het zielenheil van de keizer en om hem eeuwig te herinneren, besloten zijn zoon Hendrik III en bisschop Bernoldus tot de bouw van het Utrechtse Kerkenkruis. Twee van de vier kerken zijn nog altijd in gebruik.

 

Keizers

kerkenkruis

Nederland is nog niet zo heel lang een onafhankelijk land. In 1648 werd de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden officieel onafhankelijk verklaard in de Vrede van Munster. Van 1795 - 1813 verloren we de onafhankelijk tijdelijk weer doordat Frankrijk eerst een satellietstaat maakte van de republiek en deze later zelfs annexeerde. Pas na de val van Napoleon in 1813 besloten de overwinnende mogendheden tijdens het Congres van Wenen tot de oprichting van het Koninkrijk der Nederlanden. Daarvoor hoorde ons grondgebied steeds bij andere rijken: het Romeinse rijk, het Frankische rijk, het Duitse rijk, het Heilig Roomse Rijk en Spanje. Die rijken werden bestuurd door koningen en keizers. Echter zij konden dit niet alleen. Daarom benoemden ze hertogen, prinsen en bisschoppen tot leenman van een bepaald gebied. De leenmannen waren verantwoordelijk voor deze gebieden en profiteerden van de opbrengst van de landerijen. Daarvoor in de plaats moesten zij soldaten leveren, als de keizer daarom vroeg. De keizer bezocht alle leenman regelmatig. Daarom liet hij op een dagafstand reizen van elkaar keizerlijke paleizen bouwen. Ook in Utrecht.

 

Sticht Utrecht

kerkenkruis

Ook het Sticht Utrecht, wat bestond uit Utrecht, Overijssel, Drenthe en de stad Groningen, had een leenman. Dit was de bisschop van Utrecht. Hij had om het een beetje modern te zeggen, dus twee petten op. Die van de wereldlijk leider en die van de geestelijk leider. In de middeleeuwen vonden er 22 keizerlijke bezoeken in Utrecht plaats. De keizer en zijn gevolgen verbleven dan in de paltz Lofen vlakbij de Domkathedraal. Helaas zijn twee van de Duitse keizers hier gestorven: Koenraad II en Hendrik V. De ingewanden werden uit het lichaam gehaald en lokaal begraven. Zo voorkwam men dat het lichaam ging rotten en ontbinden op weg naar Spiers waar de Duitse keizers begraven werden. Hendrik V is overigens de keizer die Utrecht het stadsrecht heeft verleent in 1122. Na de dood van Koenraad II begon de bouw van het kerkenkruis. De eerste kerk, de Sint Pieters werd in 1048 al gewijd. Drie van de vier kerken waren kapittelkerken, de vierde was een klooster.

 

Wat kun je nog zien?

stadswandeling kerkenkruis utrecht

Er zijn nog best wat plaatsen waar je het Utrecht uit de 11e eeuw kunt zien. Bijvoorbeeld de vier kerken van het kerkenkruis:

 

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk

Sinds ik in Utrecht woon, doe ik al vrijwilligerswerk. Een paar jaar werkte ik bij het Nederlands Volksbuurtmuseum, lange tijd las ik voor via de Voorleesexpress en ik ben nog altijd actief bij de historische vereniging Oud Utrecht waar ik met de Evenementencommissie de van der Monde-lezing voorbereid.

 

Paleis Lofen

Het liefst doe ik vrijwilligerswerk waar ik zelf ook nog wat van leer en waarbij ik andere mensen wat kan vertellen. Sinds kort ben ik ook vrijwilliger bij Paleis Lofen. Ik geef er rondleidingen en laat mensen zien waar 900 jaar geleden het stadsrecht werd ondertekend. Hoewel er al jaren een gedenksteen op de Vismarkt ligt en er een poortje staat met Paleis Lofen en een kroon erop, zijn de meeste mensen er altijd aan voorbij gelopen. Afgelopen jaar, op 2 juni om precies te zijn, opende het paleis zich voor publiek.

Dat wat er van het paleis is overgebleven ligt goed verstopt achter de winkels aan de Vismarkt en de cafeetjes aan het Domplein. Het werd zo'n 1000 jaar geleden gebouwd als verblijfplaats de de keizers van het Heilig Roomse Rijk die zo nu en dan bij hun leenman in het Sticht op bezoek kwamen. De leenman was tevens de bisschop van Utrecht. Door diverse branden, verbouwingen, branden en verbouwingen is er weinig van het paleis overgebleven. Maar toch is het zeker de moeite waard om het te bezoeken. Het is de plek waar Utrecht op 2 juni 1122 het stadsrecht kreeg van keizer Hendrik V. Het bijzondere is dat zowel de locatie als ook het originele perkament waarop het stadsrecht staat beschreven bewaard is gebleven.

 

Stadsrecht

In paleis Lofen hoor je meer over Utrecht in de 12e eeuw. De rondleiding vindt deels buiten plaats en deels in het paleis zelf. Bezoekers worden uitgedaagd om zelf mee te denken over de geschiedenis van Utrecht. Binnen staat een aantal objecten uit de 12e eeuw waarvan bezoekers met een koptelefoon op de verhalen kunnen beluisteren. Op het laatst is er nog een film over het hoe en waarom van het stadsrecht.

 

Gidsen gezocht

We vinden het natuurlijk heel leuk om je als bezoeker te ontvangen. Ook kun je nog een stap verder gaan en zelf gids worden in het paleis. Het is belangrijk dat er voldoende gidsen zijn om alle diensten te kunnen opvullen. Het is niet nodig om vooraf kennis te hebben. Daarin word je getraind onder andere door met andere gidsen mee te lopen. Maar ook door de vele gezellige en interessante bijeenkomsten die in en rond Paleis Lofen en DomUnder worden georganiseerd. Op de website van Paleis Lofen staat nog meer informatie voor mogelijke vrijwilligers.

Ben je geïnteresseerd? Kom dan naar de Open Avond op woensdag 8 februari vanaf 19u30 op het Domplein. Dit is de perfecte gelegenheid om kennis te maken met de organisatie, de locaties en collega vrijwilligers. Hopelijk tot snel op het Domplein!

Trijn van Leemput

In 2020 tekende ik 16 kleurplaten en schreef er teksten bij. Dit werd Kleurplaten van Utrecht, een kleurboek vol weetjes. Als vervolg bedacht ik een nieuw kleurboek maar nu met informatieve gedichten. Ik heb uiteindelijk één kleurplaat en gedicht gemaakt. Daarna mocht ik weer gaan wandelen. Vandaag kwam ik het gedicht over Trijn van Leemput weer tegen en wil het graag met jullie delen.

=======

De val van de Vredenburch

Na het aftreden van keizer Karel V (vijf),
Kwam zoon Filips II in het bedrijf,
Als koning van Spanje en de Nederlanden,
nam hij zijn rijk goed onder handen.
Vroom, katholiek en op macht belust,
bestreed hij de protestanten zeer bewust.
Nederlanders moesten belastingen betalen,
zodat Filips II zijn rijk op kon schalen.
De lage adel kwam in verzet,
Kwamen met een smeekgebed,
Margareta van Parma nam ze niet serieus,
geboren werd de Watergeus.
Het opstandig vonkje sloeg goed aan.
Beeldenstormers zijn kerken binnengegaan,
en sloegen heiligenbeelden kapot.
De ramen trof hetzelfde lot.
Filips II was woedend en kwaad
De Spaanse troepen stonden paraat,
Om met de hertog van Alfa op pad te gaan,
Ze kwamen al snel in Utrecht aan.
Wonen bij burgers was toen gewoon,
de soldaten waren hongerig en zonder loon.
Ze gedroegen zich slecht en stalen best wat.
In 1576 waren de burgers het zat.
Ze belegden met velen het Spaanse kasteel,
Na drie maanden hadden ze er geen water of meel.
In 1577 verlieten de Spanjaarden de stad,
al snel kwam de discussie over wat,
er gebeuren moest met de Vredeburcht,
waar menig Utrechter was gewurgd.
Trijn van Leemput nam een besluit,
en trok er met haar pikhouweel op uit.
Riep vrouwen op om samen met haar,
De burcht af te breken, een groots gebaar.
Ze hakten en beukten en schreeuwden heel luid,
De soldaten zijn weg, we kunnen weer uit.

Filmpjes

Er zijn al heel veel filmpjes over Utrecht gemaakt. Ik zet ze hier handig bij elkaar. Zo kun je ook vanuit je luie stoel Utrecht leren kennen.

 

Algemeen

 

Gebouwen

 

Gebeurtenissen

 

Willemijn aan het werk

Museum Utrecht

Museum Utrecht: Ontdek de rijke geschiedenis van Utrecht

Welkom bij Stadswandelingen Utrecht. Op deze pagina neem ik je mee op een reis door de rijke en gevarieerde cultuur van musea van deze historische stad. Utrecht heeft een scala aan musea die de rijke geschiedenis en culturele diversiteit van de stad weerspiegelen. Bijvoorbeeld het Centraal museum Utrecht of het Spoorwegmuseum.

 

Sonnenborgh Museum & Sterrenwacht

Museum Utrecht

We beginnen onze reis in het Sonnenborgh Museum & Sterrenwacht. Het Sonnenborgh Museum en Sterrenwacht is een voormalig bastion en observatorium uit de 16e eeuw. Hier  kun je de geschiedenis van de sterrenkunde ontdekken. De sterrenwacht heeft verschillende belangrijke wetenschappers en astronomen aangetrokken. Dit is de plek waar Buys Ballot het KNMI heeft gesticht.

Sinds de jaren 70 is de sterrenwacht opengesteld voor het publiek. Het biedt een interessante tentoonstelling en activiteiten over astronomie en sterrenkunde.
Vanuit hier gaan we verder naar het Centraal museum.

Centraal museum Utrecht

Het Centraal Museum in Utrecht is het oudste stedelijke museum van Nederland. Het heeft een gevarieerde collectie van kunst en historische objecten. Deze gaan terug tot de middeleeuwen en geven belangrijke aspecten van de Utrechtse geschiedenis en cultuur weer.

Het is opgericht in 1838 als een stedelijk museum voor oudheden en schilderijen. De collectie is uitgebreid met werken van bekende Utrechtse kunstenaars en belangrijke voorwerpen uit de geschiedenis van Utrecht. Het museum heeft regelmatig speciale tentoonstellingen. Denk daarbij aan tentoonstellingen over de Carravaggisten of de Bentvueghels. Of aan de historische tentoonstellingen over de Domtoren, de Ommuurde stad of de Gezonde stad. Het Centraal Museum in Utrecht is een belangrijke culturele instelling die bezoekers van over de hele wereld aantrekt.

We vervolgen onze tour naar het Utrechts Archief, een schatkamer van de rijke geschiedenis van de stad en regio Utrecht.

Het Utrechts Archief

Het Utrechts Archief houdt zich bezig met het bewaren en toegankelijk maken van historische documenten, foto's, kaarten, prenten en films over de geschiedenis van de stad en provincie Utrecht.

De geschiedenis gaat terug tot de middeleeuwen en bevat onder andere oude stads- en dorpskaarten, notariële akten, kerkelijke archieven, overheidsarchieven en persoonlijke archieven van bekende Utrechters. Het archief is toegankelijk voor het publiek. Er worden regelmatig tentoonstellingen en evenementen georganiseerd.

Onze volgende stop is het Spoorwegmuseum in Utrecht.

 

Het Spoorwegmuseum

Het spoorwegmuseum in Nederland is gevestigd op het terrein van het voormalige Maliebaanstation, dat in 1874 werd geopend als het eindstation van de Rhijnspoorweg tussen Amsterdam en Arnhem.

Het is het eerste spoorwegmuseum ter wereld en heeft een vaste tentoonstelling van historische locomotieven, wagons, treinkaartjes en uniformen, evenals interactieve tentoonstellingen, zoals een nagebouwd oud station en een treinrit door de geschiedenis van de spoorwegen.

Het museum heeft bijzondere stukken, zoals de "Stroomlijnmaterieel" treinen die werden ontworpen in de jaren 30, een uitgebreide collectie van modeltreinen en is populair bij gezinnen met kinderen.

We gaan verder naar Museum Catharijneconvent, het nationale museum voor christelijke kunst, cultuur en geschiedenis.

 

Museum Catharijneconvent

Museum Catharijneconvent in Utrecht is gevestigd in een voormalig klooster. Het is  gewijd aan de geschiedenis van het christendom in Nederland. Het heeft een uitgebreide collectie religieuze kunst en voorwerpen. Het organiseert regelmatig tentoonstellingen en educatieve programma's voor kinderen en volwassenen.

Het museum heeft verschillende prijzen gewonnen voor zijn tentoonstellingen en bijdrage aan het behoud en de verspreiding van de religieuze geschiedenis van Nederland.

 

Nederlands Volksbuurtmuseum

In het kleine maar charmante Nederlands Volksbuurtmuseum bevindt zich in Wijk C in Utrecht. Het vertelt het verhaal over volksbuurten in Nederland en vooral over volksbuurten in Utrecht. Hoe leefden de arme mensen zo'n 100 jaar geleden? Welke voorzieningen hadden ze? Wat aten ze? Je ziet het onder andere door de Belevingssteeg die er te zien is.

 

Het museum van Zuilen

Nog zo'n pareltje is het museum van Zuilen. Dit museum in Utrecht vertelt over de wijk Zuilen die gebouwd is rondom de grote staalindustrieën van het Werkspoor en Demka.

 

Waterliniemuseum

Een stukje buiten Utrecht vind je het Waterliniemuseum. Dit museum zit deels in een fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Je krijgt hier informatie over de bouw van de grootste en duurste verdedigingswerken van Nederland. Ook kun je er een rondleiding over het fort krijgen. Vlakbij het fort ligt ook nog een oud Romeins fort namelijk fort Fectio. In beton zie je de contouren van dit gigantische Romeinse fort. Er is ook een kleine tentoonstelling over de Romeinen.

Museum Speelklok

Museum Speelklok in Utrecht wordt wel het vrolijkste museum van Nederland genoemd. Het neemt ons mee in de wereld van mechanische speelinstrumenten. Van een konijntje wat op een gezellig deuntje uit een hoge hoed komt, tot orkestkasten en enorme draaiorgels.

nijntje museum Utrecht

museum nijntje

Het nijntje museum is een interactief museum in Utrecht dat zich richt op jonge kinderen tot ongeveer 6 jaar oud. Het is gewijd aan het werk van de Nederlandse illustrator Dick Bruna, de maker van het beroemde konijntje nijntje.

Het museum geïnspireerd door de werken van Dick Bruna heeft verschillende interactieve tentoonstellingen. Ook biedt het een kijkje in het creatieve proces en de ontwikkeling van het personage nijntje. Het museum heeft educatieve programma's en workshops voor kinderen en families. Het is een populaire bestemming voor gezinnen met jonge kinderen van over de hele wereld.

Onze laatste halte is het Universiteitsmuseum Utrecht.

 

Universiteitsmuseum Utrecht

Het Universiteitsmuseum Utrecht is een museum dat gewijd is aan de geschiedenis van de Universiteit Utrecht en de wetenschap in het algemeen. Het heeft een collectie van meer dan 100.000 objecten, waaronder wetenschappelijke instrumenten, fossielen, anatomische preparaten, natuurkundige apparaten en zeldzame boeken en manuscripten.

Het museum heeft een educatief programma en organiseert regelmatig evenementen voor studenten, onderzoekers en het brede publiek.

Dit museum wordt nu verbouwd en gaat in september 2023 weer open.

 

Stadswandelingen

Wil je meer ontdekken over de rijke historie van Utrecht naast alle prachtige musea? Het beste musea van Utrecht is natuurlijk de stad zelf. Ga mee op een van mijn stadswandelingen en verken de stad op een unieke manier! Tijdens de wandelingen ontdek je niet alleen de bekende hoogtepunten, maar ook de verborgen
pareltjes van de stad.

Ik leid je langs de meest interessante plekken en vertellen je alles over de rijke historie van Utrecht. Of je nu een toerist bent of een inwoner van de stad, mijn stadswandelingen bieden een unieke kans om de stad op een nieuwe manier te ervaren en meer te leren over de fascinerende geschiedenis van Utrecht.

Boek nu een van de historische stadswandelingen en ontdek de prachtige stad Utrecht!