fbpx

Rondleiding met gids in Utrecht

rondleiding met gids in utrechtwandeling met gids in utrecht stadswandeling met gids in utrecht

Stadsgids Willemijn Banki

Doe eens een rondleiding met gids in Utrecht. Zo kun je de stad snel leren kennen? Sinds 2005 woont stadsgids Willemijn Bánki van Stadswandelingen Utrecht in de stad. Zij kent de binnenstad op haar duimpje en weet op elke hoek wel een leuk verhaal te vertellen. Neemt ze jou mee tijdens een rondleiding, dan kom je op bijzondere plekken met een boeiende geschiedenis. Kan Willemijn de stadswandeling niet zelf verzorgen? Dan maakt ze gebruik van andere vakkundige gidsen met jarenlange ervaring. We kunnen alle rondleidingen op maat maken: je bepaalt zelf je begin- en eindpunt. We bieden verschillende stadswandeling met gids in Utrecht aan aan. 

Stadsgeschiedenis

Misschien ben je benieuwd hoe & wanneer Utrecht ontstaan is, wanneer de Domkerk gebouwd is en wanneer de grachten zijn gegraven. Dan kun je het beste kiezen voor de historische rondleiding met gids in Utrecht. Dan laat ik je bijzondere plekken zien van de Romeinen tot aan nu. Je krijgt een globaal overzicht van de ontwikkeling van Utrecht door de eeuwen heen. En daarover is natuurlijk heel veel te vertellen.

Utrecht in de Middeleeuwen

Het kan ook zijn dat je tijdens een rondleiding met gids in Utrecht juist meer wil horen over de Middeleeuwen. Dan richt de gids zich op de periode tussen 500 en 1500. Je moet dan denken aan een rondleiding over de ontwikkeling van Utrecht als de katholieke hoofdstad van de Noordelijke Nederlanden. Wist je dat de enige Nederlandse paus in 1457 in Utrecht geboren is? Ook leer je over Utrecht als belangrijke handelsstad. Nadat Utrecht is 1122 het stadsrecht kreeg, werd de Oudegracht aangelegd als haven van Utrecht. Kun je je de Oudegracht voorstellen vol met boten met handelswaar?

wandeling met gids in utrecht

Paus Adrianus VI

De mooiste grachten

Utrecht is trots op haar grachten. We hebben de Oudegracht en de Nieuwegracht, maar ook de stadsverdedigingsgracht, de Kromme Nieuwegracht, de Drift, Plompetorengracht en de Vaartse Rijn. Al deze grachten zijn tussen de 12e en de 14e eeuw met de hand gegraven. Stel je voor dat jij met een schep en een emmer een kanaal of gracht moet graven van een paar kilometer lang? Hoe dit ging en waarom al deze grachten en het kanaal gegraven werd, vertelt de gids in een rondleiding langs de grachten.

Verstopte en verstilde plekken in de stad

Ken je Utrecht al een beetje? Dan is het leuk om een rondleiding te volgen die je meeneemt naar onbekende en verborgen plekken in de stad. Kleine straatjes, binnenhoven, tuinen, armenhuizen en arbeidersbuurtjes. Hoe vaak ik als gids van ras echte Utrechters niet te horen krijg, maar hier ben ik nog nooit geweest. Dat zorgt ervoor dat ik nog meer plezier in mijn werk krijg.

bezoek utrechtrondleiding met gids Utrecht

De Mariahoek

Rondleiding met gids in Utrecht

Kortom: tijdens een rondleiding met gids in Utrecht van Stadswandelingen Utrecht leer je de stad echt kennen. Je ziet prachtige plekken en leert meer over de geschiedenis van het 901-jarige Utrecht of Uterech, zoals ze dat hier zeggen.