fbpx

Schoolreis Utrecht

Schoolreis Utrecht

Een ‘middeleeuwse’ tredmolen in Guedelon.

Ook voor schoolreis kun je bij Stadswandelingen terecht. Zowel voor jonge als oudere kinderen heb ik leuke stadswandelingen. Deze kunnen ook educatief zijn, bijvoorbeeld op gebied van geschiedenis en stadsvernieuwing. Een schoolreis naar Utrecht is zeker aan te raden!

Geschiedenis van Utrecht: Romeinen & Middeleeuwen

Utrecht is een stad die enorm rijk is aan geschiedenis. Er valt met name veel te ontdekken over de Romeinen en Middeleeuwen. Scholieren kunnen tijdens een stadswandeling  kennis opdoen in eigen land en meer leren over de geschiedenis van de stad Utrecht.

Stadsvernieuwing

Vernieuwingen van steden zien we steeds meer. Speciaal hiervoor heb ik een wandeling gemaakt door het stationsgebied en Lombok. Het hele gebied rondom het station in Utrecht is namelijk vernieuwd. Hiermee is Utrecht een mix geworden van zowel historische sferen als moderne architectuur. In Lombok is de gentrificatie te zien. De wijk heeft een lange tijd onderkomen geboden aan gastarbeiders. Er is een zeer gevarieerd winkelaanbod. En tegenwoordig kopen yuppen steeds vaker huizen in deze wijk omdat die nog relatief goedkoop zijn. In Lombok staat ook de Ulu Moskee en vind je het enige Nederlandse Moskee plein. Onder de moskee zit een halal fast food restaurant.

Schoolreis Utrecht

Het nieuwe stationsplein

Begrippen die verder aan bod komen zijn:

  • Stadsvernieuwing is het verbeteren van de kwaliteit van stadswijken. Bestaande huizen worden bijvoorbeeld opgeknapt. Oude huizen worden gesloopt en er komen nieuwe huizen voor in de plaats.
  • Cityvorming is een proces waarbij in binnensteden de woonfunctie ondergeschikt wordt aan de economische functie. In plaats van woningen worden er steeds meer kantoorgebouwen geplaatst, met als resultaat een situatie als in de City of London, waar het begrip ook naar genoemd is. Daar wonen nog slechts een paar duizend mensen, terwijl honderdduizenden er iedere dag naartoe pendelen om er te werken.
  • Gentrificatie: een proces van opwaardering van een buurt of stadsdeel op sociaal, cultureel en economisch gebied, het aantrekken van kapitaalkrachtige nieuwe bewoners/gebruikers en de daarmee gepaard gaande verdrijving van de lagere klassen uit het stadsdeel. De opwaardering gaat gepaard met een stijging van de prijzen voor onroerend goed en de huurprijzen.

Meer weten over schoolreis Utrecht?

Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden omtrent een schoolexcursie voor jouw leerlingen? Heb je nog vragen over mij, of kun je nog goede tips gebruiken voor een geslaagde excursie in Utrecht? Neem dan zeker contact met mij op.