Stadswandelingen Utrecht
Bekijk Utrecht met een stadsgids
Aanbod stadswandelingen

Stadswandeling kerkenkruis Utrecht

In 1017 begon bisschop Adelbold met de bouw van de Romaanse Dom. In 1023 was hij af. Vervolgens startte bisschop Bernoldus in opdracht van keizer Hendrik III in 1040 met de bouw van het kerkenkruis ter nagedachtenis aan keizer Koenraad. Hij was een jaar eerder in Utrecht gestorven. In 1080 zijn alle vier de kerken van het kerkenkruis voltooid.

stadswandeling kerkenkruis utrecht

In de pandhof van de Mariakerk (foto Barbara Mensink)

Tufsteen, zandsteen en hout

Dit betekent dat in een periode van 63 jaar vijf grote kerken in Utrecht zijn verrezen. Dat niet alleen. Er verrezen ook twee paleizen: een voor de bisschop van Utrecht en een voor de keizer. Gebouwd met tufsteen, zandsteen en hout uit de Eiffel wat allemaal per schip over de Rijn naar Utrecht moest worden aangevoerd. De baksteen werd namelijk pas weer heruitgevonden in de 12e eeuw.

1000 jaar geleden

We gaan duizend jaar terug in de tijd. Utrecht was toen nog geen stad met stadsrechten en telde slechts 2500 inwoners. Wie woonden er toen? En voor wie werden al die kerken en paleizen gebouwd? En wat kun je in het huidige Utrecht nog vinden uit de 11e eeuw. Best veel eigenlijk. De Janskerk en de Pieterskerk vind je in het oude centrum. Hoewel de Paulusabdij en de Mariakerk niet meer bestaan, kunnen we ook hier sporen van terugvinden. En Utrecht heeft ook een palts oftewel een paleis van de Duitse keizer. In deze wandeling hoor je verhalen over bisschoppen, geestelijken, keizers, handelaren, burgers & bakkers.

 

stadswandeling kerkenkruis utrecht

Pieterskerk

Kerken kijken Utrecht

Ik heb veel bewondering voor de oude bouwmeesters, bouwvakkers, steenhouwers en handelaren. Hoe kregen ze het voor elkaar om 1000 jaar geleden al zulke mooie kerken te bouwen? Je kunt deze wandeling het beste boeken tijdens Kerken Kijken (half juni – half september). Dan zijn de meeste oude kerken in het centrum geopend voor bezoekers. De rest van het jaar is zaterdag tussen 12:00 – 16:00 het beste omdat dan de Pieterskerk open is. Deze wandeling duurt 1,5 uur.

Enthousiast geworden?

Boek nu een stadswandeling