Stadswandelingen Utrecht
Bekijk Utrecht met een stadsgids
Aanbod stadswandelingen

Stadswandeling Maliebaan Utrecht

De Maliebaan, die door velen als mooiste van Utrecht wordt beschouwd, kent een lange geschiedenis die begon in 1636.  Toen werd de universiteit van Utrecht opgericht.

stadswandeling maliebaan utrecht

Maliebaan

Unter den Linden

Veel mensen denken bij de Maliebaan vooral aan de rol die het in de oorlog speelde. De Nazi’s en de NSB hadden er kantoren. Het was de ideale plaats om Duitse soldaten of NSB’ers te laten marcheren. Opmerkelijk was dat ook de leider van het Utrechtse verzet op de Maliebaan woonde. Er vonden zelfs regelmatig bijeenkomsten bij haar plaats. Dit was pal onder de neus van de Sicherheids Polizei die in het buurhuis gevestigd waren. De Maliebaan werd ook wel het Unter den Linden van de Lage Landen genoemd.

Maliespel

Echter de Maliebaan bestond al lang voor WOII. In 1637 werd de maliebaan aangelegd om de universiteit van Utrecht aantrekkelijker te maken voor studenten. Het zogenaamde maliespel was razend populair in de 17e eeuw. Dit spel speel je met een slaghout en een houten bal. In zo weinig mogelijk slagen moest je een baan van 750 meter afleggen. Met als extra moeilijkheid, een poortje op het midden van de baan, waar de bal doorheen moest worden geslagen. Omdat het heel saai was in de calvinistische stad Utrecht, werd dit al snel de plek om te gaan wandelen en flaneren. De eerste theehuizen verschenen.

stadswandeling maliebaan utrecht

Het eerste fietspad van Nederland

Troepeninspectie

De komst van Napoleon Bonaparte luidt het einde in voor het maliespel. De baan wordt gesloopt en de bomen omgehakt, zodat Napoleon Bonaparte genoeg ruimte heeft om zijn troepen te inspecteren. Daarna wordt het een laan met statige huizen die in verschillende architectuurstijlen zijn gebouwd. In een van die huizen werd de ANWB opgericht. Omdat fietsen aan het einde van de 19e eeuw nog iets nieuws was, werd er ook een speciaal fietspad aangelegd.

Wandelroute

De route is niet lang. We wandelen 1,5 kilometer. 750 meter heen en 750 meter terug. Over dit traject is wel heel veel te vertellen. Je hoort verhalen over Lodewijk XIV, Napoleon Bonaparte, Paul Kruger, Descartes, kardinaal de Jongh, burgemeester Reiger, de ANWB en nog veel meer. Het is bovendien heerlijk wandelen over deze prachtige laan. Deze wandeling duurt 1,5 uur.

Na de wandeling

Het Spoorwegmuseum is vlak bij de Maliebaan. Je kunt de stadswandeling Maliebaan Utrecht goed combineren met een bezoek aan het museum. Ook de Nachtegaalstraat en de Burgemeester Reigerstraat zitten vlakbij. Hier zitten veel leuke winkels, koffiezaakjes en restaurantjes. Neem hiervoor een kijkje op de website van het Maliekwartier. Je kunt in de buurt ook lekker koffie drinken bij Cornelis.

Enthousiast geworden?

Boek nu een stadswandeling