Stadswandelingen Utrecht
Bekijk Utrecht met een stadsgids
Aanbod stadswandelingen

Stadswandeling Oog in Al Utrecht

De wijk Oog in Al ligt misschien niet voor de hand voor een stadswandeling. Toch is er erg veel te zien en te vertellen.

stadswandeling oog in al utrecht

Landgoed Oog in Al (Collectie Utrechts Archief)

De dolle jonker

De oorsprong van Oog in Al ligt in de 17e eeuw toen de “dolle jonker” oftewel Everhart Meyster een landgoed liet aanleggen van waaruit hij goed zicht had op de uitbreidingsplannen van burgemeester Hendrick Moreelse. In het rampjaar 1672 werd de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden aangevallen door Frankrijk, Duitsland en Engeland. De Fransen bezetten Utrecht en de plannen ging niet door.

Lijnzaadolie & veekoeken

Met de aanleg van het Merwedekanaal in de 19e eeuw ontstond er een industrieterrein langs het kanaal. Het was een gunstige locatie voor het aanvoeren van grondstoffen en het afvoeren van het eindproduct. De Munt vestigde zich er en natuurlijk ook de Stichtse Olie en Lijnkoeken fabriek. Dit werd later de Cereol-fabriek.

Berlage, Klaarhamer en Rietveld

Aan het begin van de 20e eeuw wilde de gemeente de stad uitbreiden richting het westen. De beroemde architect Berlage ontwikkelde het stratenpatroon voor de middenstandswijk Oog in Al. Zowel de architect Klaarhamer als zijn leerling Rietveld bouwden huizen in deze wijk die nog steeds te bewonderen zijn. Nu zijn de huizen in Oog in Al zeer geliefd. Direct na de oplevering wilde niemand er wonen omdat ze te modern werden gevonden.

Halve Maan

De aanleg van het Amsterdam Rijnkanaal en de bouw van de naoorlogse wijk de Halve Maan voltooiden Oog in Al. Na de oorlog was er woningnood. In de Halve Maan kwamen daardoor geen huizen te staan, zoals in het eerst gebouwde deel van Oog en Al. Deze wijk bestaat uit jaren ’50 flats. En van het Herderplein maakte men een plein met internationale allure. Er waren winkels en het verdiepte plein was multifunctioneel. Je kon er schaatsen in de winter, rolschaatsen in de lente en badderen in de zomer.

stadswandeling oog in al utrecht

Lekker badderen op het Herderplein (collectie Utrechts Archief, cat: 821824)

Wandelroute

Tijdens de stadswandeling Oog in Al Utrecht maken we een grote wandeling door Oog in Al. De wandeling duurt 1,5 uur. Na afloop kun je koffiedrinken, lunchen borrelen bij Buurten in de Fabriek.

Enthousiast geworden?

Boek nu een stadswandeling