Stadswandelingen Utrecht
Bekijk Utrecht met een stadsgids
Aanbod stadswandelingen

Stadswandeling Wijk C Utrecht

Wijk van de handvoetboog

Wijk C was lange tijd één van de armoedigste wijken van de stad. Lange tijd ging de ontwikkeling van deze wijk, die in de middeleeuwen de wijk van de Hand- en de Voetboog heette, gelijk op met de rest van Utrecht. Totdat het stadsbestuur in de 16e eeuw bepaalde dat alle vervuilende en gevaarlijke beroepen zich in dit deel van de stad moesten vestigen. De wijk stroomde vol met leerlooiers, hoefsmeden, stalhouderijen, steenbakkerijen en dergelijke. De rijke inwoners vertrokken en vestigden zich langs de deftige grachten als de Nieuwe Gracht, Drift en Plompetorengracht.

stadswandeling Wijk C utrecht

Trijn van Leemput

Napoleon & wijk C

De wijk veranderde in een wijk waar ambachtslieden, dagloners en kleine handelaren woonden en werkten. Met het vorderen van de eeuwen kwam er steeds meer bebouwing. De naam van de wijk veranderde toen Napoleon Bonaparte de macht over de Republiek in handen kreeg. De Franse soldaten die ingekwartierd waren bij de inwoners van Utrecht, konden al die ingewikkelde namen niet uitspreken. Daarom kwamen ze met het eenvoudige systeem om alle wijken een letter te geven. Wijk C is de enige wijk die die naam gehouden heeft.

Huisjesmelkers

Nadat Napoleon in 1813 was overwonnen en we het Koninkrijk der Nederlanden werden, bleef ons land berooid achter. Later in de 19e eeuw kwam er wel groei door de industriële revolutie. Mensen trokken van het platteland richting de steden in de hoop dat ze daar werk konden vinden in één van de stoomfabrieken. Ook in Wijk C kwam zo’n fabriek: de van Rijns Stoom Mosterd fabriek. Er moesten weer meer woningen komen. Exploitatiebouwers en huisjesmelkers kochten lege plekken in de stad op om daar stegen met kleine huisjes te bouwen die vaak door grote gezinnen bewoond werden. Door gebrek aan onderhoud, ontstond al snel een sloppenbuurt.

stadswandeling wijk c utrecht

Hooipoort in Wijk C (HUA)

Woonscholen

Vanaf 1924 ontstonden er woonscholen. Dit waren wooncomplexen waar zogenaamde “ontoelaatbaren” werden opgevoed tot nette burgers. Zij stonden onder toezicht. In deze video wordt de geschiedenis van de woonscholen uitgelegd. Het is een indrukwekkende documentaire.

Volksbuurtmuseum

Het is interessant om deze wandeling te combineren met een bezoek aan het Nederlands Volksbuurtmuseum. In deze rondleiding ga je even terug naar de 19e en het begin van de 20e eeuw. Hoe woonden, werkten en leefden de mensen toen in de grote steden van Nederland.

 

1 uur
€10,00 p.p.
Het tarief geldt voor groepen vanaf 6 personen.
 
Kom je met minder dan 6 personen? Dan kost het 60,00 euro.
1,5 uur
€13,50 p.p.
Het tarief geldt voor groepen vanaf 6 personen.
 
Kom je met minder dan 6 personen? Dan kost het 81,00 euro.
2 uur
€ 17,00 p.p.
Het tarief geldt voor groepen vanaf 6 personen.
 
Kom je met minder dan 6 personen? Dan kost het 102,00 euro.

Enthousiast geworden?

Reserveer nu!