Wie is stadsgids Willemijn Bánki?

Wat zeggen anderen over stadsgids Willemijn Banki?

stadswandeling utrecht stadsgids hoogtepunten stadswandelingen gids regen
Regen of zonneschijn: het is altijd fijn om stadsgids te zijn

Deelnemers aan stadswandelingen

 • Je kunt erg leuk vertellen, ik hing aan je lippen
 • Gelukkig, je noemt niet zo veel jaartallen
 • Fijn dat je luid en duidelijk praat
 • Heb je geschiedenis gestudeerd?
 • Je kunt wel merken dat je jouw werk leuk vindt
 • Wat weet je veel

Vrienden

 • Willemijn is creatief.  Ze bedenkt altijd aparte dingen voor feestjes, etentjes of vakanties
 • Willemijn is ondernemend. Ze stapt overal op af, is altijd bezig met een cursus, studie of een nieuwe hobby.  Ze fietst door Nederland langs de fietsknooppunten op zoek naar nieuwe avonturen.
 • Willemijn weet altijd alles (dat is niet waar natuurlijk)
 • Willemijn is nieuwsgierig. Google & Wikipedia zijn haar nieuwe beste vrienden.
 • Willemijn is een doorzetter, een harde werker, die een goed resultaat wil afleveren.

Wat zegt Willemijn over stadsgids Willemijn Banki?

Vier jaar geleden begon ik als stadsgids in Utrecht. Ruim twee jaar geleden startte ik mijn eigen bedrijf Stadswandelingen Utrecht. Inmiddels heb ik al duizenden mensen de stad laten zien. Ik ben heel blij en tevreden met het werk wat ik nu doe. En trots op mezelf dat ik dit bereikt heb.

Vanuit het bedrijfsleven ben ik omgeschoold tot stadsgids in Utrecht. Hiervoor volgde ik een uitgebreide Nederland training bij het ROC in Amsterdam. En dat in al zijn facetten: geschiedenis, kunstgeschiedenis, architectuur, waterhuishouding, landschapsontwikkeling en meer. Elke maandagavond naar school en elk weekend een excursie naar een stad, een museum of rozenkwekerij. Hoewel deze opleiding geweldig leuk was, was het vooral op Amsterdam en omgeving gericht. 

stadswandeling utrecht stadsgids hoogtepunten stadswandelingen gids banki
Willemijn Banki

De geschiedenis van  Utrecht & Utrecht zelf leerde ik kennen door heel veel te lezen, musea te bezoeken, naar lezingen te gaan, filmpjes op You Tube te kijken, op de fiets te stappen, onbekende wegen in te slaan en deuren te openen. Ook was ik twee jaar vrijwilliger bij het Nederlands Volksbuurtmuseum. Daar was ik museumdocent voor schoolkinderen en verzorgde er een dia-presentatie en rondleiding door Wijk C. Ook voor Kerken Kijken Utrecht was ik een jaar lang gids in de Jacobikerk. 

Inmiddels bezit ik zo’n twee meter boeken over Utrecht. Helaas heb ik nog niet alles van A tot Z kunnen lezen. Mijn favoriete boeken tot nu toe? Alle boeken van uitgeverij Matrijs, Stad in de storm (Thea Beckman) en de boeken over Wijk C.

Door de stadswandelingen en rondleidingen ben ik dagelijks bezig met geschiedenis en cultuur. En kan allerlei interessante verhalen vertellen aan volwassenen en kinderen. Bovendien ben ik na op verschillende steden in Nederland te hebben gewoond, in Utrecht echt thuis gekomen. Dus lang leve Utreg me stadsie!