Het nijntje museum

Het nijntje museum is een museum speciaal ontworpen voor jonge kinderen en is gevestigd in Utrecht. Het museum is vernoemd naar het beroemde konijntje nijntje (in het Engels bekend als miffy), gecreëerd door de Utrechtse kunstenaar Dick Bruna.

Het museum opende zijn deuren in 2016 en biedt een interactieve en educatieve ervaring voor kinderen van 2 tot 6 jaar oud. De tentoonstellingen zijn geïnspireerd op de boeken van Dick Bruna en nijntje en haar vriendjes staan centraal in het museum. De tentoonstellingen zijn ontworpen rondom thema’s als kleuren, vormen, cijfers en letters. Kinderen kunnen bijvoorbeeld leren over verschillende vormen door middel van interactieve activiteiten en spelletjes. Er zijn ook tentoonstellingen die gericht zijn op specifieke boeken van Dick Bruna, zoals het verhaal van nijntje die naar de dierentuin gaat. Daarnaast heeft het museum een “atelier” waar kinderen kunnen tekenen en knutselen. Er zijn ook verschillende workshops en activiteiten die worden georganiseerd, zoals muziekoptredens en verhalenvertelling.

Het doel van het nijntje museum is om kinderen te stimuleren om te spelen en te ontdekken en om hen te inspireren om hun verbeelding te gebruiken. Een van de hoogtepunten voor veel kinderen is de nijntje speeltuin, waar kinderen kunnen spelen en klimmen in een omgeving die is ontworpen als een reusachtige versie van nijntje’s huis.

Het museum is tijdelijk gevestigd in de voormalige bibliotheek in het centrum van Utrecht. De vaste locatie aan de Agnietenstraat wordt op dit moment verbouwd en opent in juni 2023 opnieuw haar deuren. Het museum is ontworpen door de Nederlandse architectenbureau Bruns. Het museum heeft verschillende prijzen gewonnen, waaronder de Kidsproof Museumprijs en de Museuminspecteurs prijs.

Toegangsprijzen:

  • Kinderen van 0 t/m 12 maanden: gratis

  • Kinderen van 1 t/m 12 jaar: €11,50

  • Volwassenen: €7,50

  • Museumkaarthouders: gratis

Toegangsprijzen:

  • Maandag: gesloten

  • Dinsdag t/m zondag: 10:00 – 17:00

Let op: het nijntje museum kan afwijkende openingstijden hebben op nationale feestdagen en tijdens vakantieperiodes. Het is daarom altijd verstandig om de website van het museum te raadplegen voordat je een bezoek plant.

Meer weten over musea in Utrecht? Bekijk dan ook even deze pagina!

Top 3: mooiste plekken

Achter de Dom
Pieterskerk
Nieuwe Gracht