Historische stadswandeling Utrecht

Romeinen

Wist je dat Utrecht zo'n 2000 jaar geleden ontstaan is? In die tijd liep de rivier de Rijn dwars door onze regio. De Romeinen besloten deze rivier als noordgrens voor hun rijk te gebruiken. Om de grens te verdedigen bouwden ze om de vijf tot tien kilometer een fort, ook wel een castellum genoemd. Eén van die castella vind je op het Domplein. Maar ook in Vechten bij Bunnik en in Leidsche Rijn hebben forten gelegen. Deze plekken kun je nog bezoeken.

 

Katholiek centrum

In de middeleeuwen groeide Utrecht uit tot de religieuze hoofdstad van de Lage Landen. Willibrord stichtte er eind 7e eeuw als bisschop der Friezen de eerste twee kerken. Aan het einde van de middeleeuwen had Utrecht negen kerken en zo'n dertig kloosters. In 1254 legde bisschop Hendrik van Vianden de eerste steen van de gotische Domkathedraal. Pas in 1517 was het werk gedaan. Utrecht kon niet lang van de volledige Domkathedraal genieten. Al in 1674 stortte door een storm het hele middenschip van de kerk in. En nog steeds zit er een grote lege ruimte tussen de Domkerk en de Domtoren.

Historische wandeling geschiedenis Utrecht
Kanunnik

Beelden & beeldenstorm

Rond 1580 vond de Reformatie plaats. Protestanten vielen de kerken binnen en vernielden de heiligenbeelden. Daarna veranderde Utrecht van een katholieke in een protestantse stad. Alle katholieke gebouwen kwamen in handen van het protestantse stadsbestuur. Veel kerken werden omgebouwd tot protestantse kerken. Ook werden kerken en kloosters afgebroken of kregen ze een andere bestemming.

stadsgids stadswandeling utrechthistorische geschiedenis utrecht
Oudegracht

 

Handelscentrum

Utrecht was één van de belangrijkste handelssteden in de vroege middeleeuwen. Zowel de Rijn als de Vecht stroomde door dit gebied. Zo was het mogelijk om in alle windrichtingen handel te drijven. In de 12e eeuw is begonnen met de aanleg van de Oudegracht. Zo creeerden de Utrechters een haven van vier kilometer middenin de stad en zorgden ze ervoor dat handelaren de stad altijd konden bereiken. Utrecht als handelsstad bloeide tot de opkomst van Amsterdam. Omdat Amsterdam aan het IJ lag had het verbinding met de zee. Zij konden gebruikmaken van grotere schepen. Utrecht verviel tot een provinciehaven. Die functie heeft het gehad tot de 19e eeuw. Toen kwamen en treinen, dieselschepen en het Merwedekanaal en de oude handelsroutes verdwenen.

 

Universiteit

In 1636 kreeg Utrecht een universiteit. Het begon klein. Inmiddels is de Universiteit van Utrecht uitgegroeid tot de grootste van Nederland.

Historische stadswandeling geschiedenis Utrecht
Zicht op de aula van de universiteit

 

Historische stadswandeling Utrecht

Tijdens deze historische stadswandeling in Utrecht, lopen we in een grote cirkel rondom de Domkerk. Je komt langs: het Domplein, de Domkerk, de Domtoren, de Pandhof, het hoofdgebouw van de Universiteit van Utrecht, Paushuize, de Nieuwe Gracht, het Catharijne Convent en  de Oude Gracht. Het heeft de voorkeur om deze wandeling rondom het Domplein te laten beginnen en eindigen. Mocht dit niet lukken dan nemen we andere bezienswaardigheden in de route op. De wandeling duurt 1,5 uur. Het is natuurlijk mogelijk de stadswandelingen te verlengen of in te korten.

Misschien wil je toch liever een andere thema kiezen voor jullie wandeling. Bekijk dan het hele aanbod van Stadswandelingen Utrecht.