Stadswandeling Middeleeuwen Utrecht
De middeleeuwen zijn volop aanwezig in Utrecht. Ruwweg beginnen de middeleeuwen na de val van het West Romeinse Rijk (476 na Christus). In die tijd waren er al geen Romeinen meer in Utrecht. Wie er wel waren is nog een grote vraag. Er zijn weinig archeologische vondsten uit de vroege middeleeuwen. De middeleeuwen eindigen rond 1500.
Pieterskerk (collectie Utrechts Archief, cat: 37141)
Dagobert & Willibrord
Begin 7e eeuw bracht Dagobert het Christendom naar Utrecht. Dat was van korte duur. In 695 deed de monnik Willibrord het nog eens over. Hij stichtte twee kerken: de Sint Salvatorkerk en de Sint Maartenkerk (later de Domkerk). Zo begon Utrecht als katholiek centrum van de noordelijke Nederlanden. Aan het eind van de middeleeuwen waren er negen kerken en zo’n dertig kloosters in de stad. Een aantal kerken en kloosters komen we tijdens de stadswandeling Middeleeuwen Utrecht tegen.
Handel
Naast Christelijk middelpunt ontwikkelde Utrecht zich ook als belangrijke handelsstad. Zowel de Rijn als de Vecht stroomde langs de stad. Deze beide rivieren waren heel belangrijk voor de scheepvaart en handel in Noord Europa. Na de verwoesting van Dorestad door de Vikingen nam Utrecht de handelsmacht over. Lange tijd was Utrecht bekend voor haar stapelhandel en de vier jaarmarkten die jaarlijks plaatsvonden.
Pandhof Domkerk
Grachten & werven
Middeleeuwse Utrechters groeven in de 12e eeuw de Oudegracht. Dit was handarbeid. Tussen de 13e en de 15e eeuw zijn de werfkelders aangelegd en nog iets later de werf voor de kelders. Hoe dit ging, hoor je uiteraard tijdens de wandeling.
Langs de wandelroute
Komen we langs kerken, kloosters, stadskastelen, paleizen, pesthuizen, markten, oude straten, stegen en nog veel meer. De stadswandeling Middeleeuwen Utrecht duurt 1,5 uur. Het is natuurlijk mogelijk de stadswandeling te verlengen of in te korten.
Meest geboekt