Stadswandeling Middeleeuwen Utrecht

De middeleeuwen zijn volop aanwezig in Utrecht. Ruwweg beginnen de middeleeuwen na de val van het West Romeinse Rijk in 476 na Christus. In die tijd waren er al geen Romeinen meer in Utrecht. Wie er wel waren is nog een grote vraag. Er zijn weinig archeologische vondsten uit de vroege middeleeuwen in Utrecht. De middeleeuwen eindigen rond 1500.

Utrecht Middeleeuwen stadswandeling
Stadskasteel Oudaen

Dagobert & Willibrord

Begin 7e eeuw bracht de Frankische koning Dagobert (603-639), het Christendom naar Utrecht. Hij liet zelfs een klein kerkje bouwen genoemd naar de heilige Thomas. Dat was van korte duur omdat het gebied weer werd ingenomen door de Friezen.  In 695 deed de monnik Willibrord het nog eens over. Hij stichtte op het huidige Domplein twee kerken: de Sint Salvatorkerk en de Sint Maartenkerk (later de Domkerk). Zo begon Utrecht als katholiek centrum van de noordelijke Nederlanden. Aan het eind van de middeleeuwen waren er negen kerken en zo’n dertig kloosters in de stad. Een aantal kerken en kloosters komen we tijdens de stadswandeling Middeleeuwen Utrecht tegen.

 

Bisschop en keizer

Het Duitse Rijk of Heilig Roomse Rijk volgde het Frankische Rijk op. Een keizer stond aan het hoofd van dit enorme rijk. Maar het was natuurlijk onmogelijk voor hem om het hele gebied te besturen. Daarom maakte hij gebruik van leenmannen die één specifieke regio binnen het rijk voor hun rekening namen. In Utrecht was dat de bisschop, die dan ook wel Prins Bisschop werd genoemd. In onderstaand filmpje vertel ik hier meer over.

Handel

Naast Christelijk middelpunt ontwikkelde Utrecht zich ook als belangrijke handelsstad. Dit omdat zowel de Rijn als de Vecht langs de stad stroomden. Deze beide rivieren waren heel belangrijk voor de scheepvaart en handel in Noord Europa. Na de verwoesting van Dorestad door de Vikingen nam Utrecht de handelsmacht over. Daarom was Utrecht lange tijd bekend voor haar stapelhandel en de vier jaarmarkten die jaarlijks plaatsvonden.

 

Grachten & werven

Middeleeuwse Utrechters groeven in de 12e eeuw de Oudegracht. Dit was handarbeid. Tussen de 13e en de 15e eeuw zijn de werfkelders aangelegd en nog iets later de werf voor de kelders. Hoe dit ging, hoor je uiteraard tijdens de wandeling.

Stadswandeling Middeleeuwen Utrecht

Stadswandeling Middeleeuwen Utrecht

In deze wandeling komen we langs kerken, kloosters, stadskastelen, paleizen, pesthuizen, markten, oude straten, stegen en nog veel meer. De stadswandeling Middeleeuwen Utrecht duurt 1,5 uur. Het is natuurlijk mogelijk de stadswandeling te verlengen of in te korten.