Bezienswaardigheden Utrecht

Utrecht kent veel bezienswaardigheden die je tijdens een stadswandeling kunt bezoeken. Sommige van deze bezienswaardigheden zijn zelfs relatief onbekend bij veel toeristen.

De Domtoren & grachten: de meest bekende bezienswaardigheden van Utrecht

De Domtoren werd tussen 1321 en 1382 gebouwd als onderdeel van de Domkathedraal. Van die 61 jaar, lag de bouw nog 14 jaar stil wegens geldgebrek. De bouwtijd van 47 jaar vind ik nog best snel omdat ze in die tijd geen gebruik konden maken van moderne hulpmiddelen. Nu is de Domtoren één van de meest bezochte bezienswaardigheden van Utrecht. Net als de grachten, die ieder jaar weer vele bezoekers en inwoners trekken. De sfeervolle binnenstad is dan ook een aangename plek voor een wandeling, of bij goed weer voor een koffie op het terras.

Kerkenkruis

Utrecht bouwde in de 11e eeuw vier kerken rondom de Romaanse Domkathedraal. Waarom waren er zo veel kerken nodig in een stad die toen maar 1500 inwoners telde. Helemaal zeker is dit nog steeds niet. De meest beschreven verklaring is dat na de dood van keizer Koenraad II, zijn ingewanden, zijn hart en hersenen in de Domkathedraal zijn begraven. Voor het zielenheil van de keizer en om hem eeuwig te herinneren, besloten zijn zoon Hendrik III en bisschop Bernoldus tot de bouw van het Utrechtse Kerkenkruis. Twee van de vier kerken zijn nog altijd in gebruik. Er zijn nog best wat plaatsen waar je het 11e eeuwse Utrecht kunt zien.

Bijvoorbeeld de vier kerken van het kerkenkruis:

  • Pieterskerk: te bezichtigen op zaterdagmiddag en tijdens Kerken Kijken

  • Janskerk: te bezichtigen tijdens Kerken Kijken

  • Paulusabdij: hier zit nu het Utrecht Archief. In de kelder vind je de wijnkelder van de abdij.

  • Mariakerk: deze kerk is rond 1800 afgebroken. De pandhof is dagelijks te bekijken.

De Buurkerk

De Buurkerk is de oudste parochiekerk van Utrecht. En tevens een minder bekende bezienswaardigheid in Utrecht, al heeft het een historie die tot ver terug in de tijd gaat. Het was ooit een klein houten gebouw, wat later van steen is gemaakt. De parochiekerk was voor de gewone burgers van de stad en staat daarom ook in het oudste gedeelte van Utrecht. Op mijn YouTube kanaal vertel ik je meer over deze bijzondere kerk.

Ben je benieuwd naar mijn stadswandelingen langs de grachten, de Domtoren, het kerkenkruis of de buurkerk? Neem dan zeker contact met mij op! Voor meer stadswandelingen kun je ook deze pagina bezoeken.

Bezienswaardigheden Utrecht

Er zijn heel veel gave bezienswaardigheden in Utrecht. Wil je graag meer te weten komen over deze gave en bijzondere plekken in Utrecht? Neem dan gerust contact met mij op, zodat ik je er meer over kan vertellen!