Stadswandeling stadsrecht in Utrecht

In 2022 vierde Utrecht een groot feest. We vierden dat het 900 jaar geleden was dat Utrecht het stadsrecht kreeg. In 1122 was Utrecht de tweede officiële stad van het huidige Nederland. De oudste stad was Stavoren in Friesland.

 

Stadsrecht in Utrecht

Wat kom je te weten?

In de stadswandeling leg ik uit waarom Utrecht het stadsrecht kreeg. We beginnen op het Domplein waar Utrecht 2000 jaar geleden ooit begonnen is.

  • Hoe zag Utrecht er zo'n 2000 jaar geleden uit?
  • Hoe komt Utrecht aan haar naam?
  • Waarom kreeg juist Utrecht het stadsrecht?
  • Van wie kreeg Utrecht het stadsrecht?
  • Wat leverde dat op voor de inwoners van de stad?
  • Hoe veranderde de stad nadat het stadsrecht kreeg?

Dit zijn allemaal vragen die aan bod komen. Het is een verhaal over keizers, bisschoppen, kanunniken, monniken, handelaren, gilden, soldaten, burgers en meer. In deze video vertelt Annechien van Steenhuizen je alvast meer over deze geschiedenis.

Stadsrecht Utrecht

Welke plekken bezoeken we?

In Utrecht zijn nog heel veel plekken die verwijzen naar het feit dat we in 1122 het stadsrecht kregen. Allereerst is daar paleis Lofen waar keizer Hendrik V het stadsrecht ondertekende. We kunnen de attractie Lofen niet bezoeken, maar er toch wel wat van zien.

Niet in onze rondleiding, maar wel te bezoeken is het Utrechts Archief waar een kopie van het stadsrecht te bewonderen is. Natuurlijk verwijst de plek waar ooit de stadsmuren stond ook naar het stadsrecht. Het hebben van een eigen verdediging was immers een van de privileges van een stad. Tenslotte is ook de aanleg van de Oudegracht pas begonnen nadat Utrecht het stadsrecht kreeg.

P.S.: Ik ben als vrijwilliger betrokken bij DomUnder en Lofen.

 

Andere wandelingen?

Misschien ben je benieuwd welke rondleidingen Stadswandelingen Utrecht nog meer aanbiedt. Bekijk dan ons hele aanbod.