Historische stadswandeling Utrecht

Wist je dat Utrecht zo’n 2000 jaar geleden ontstaan is? In die tijd liep de rivier de Rijn dwars door onze regio. De Romeinen besloten deze rivier als noordgrens voor hun rijk te gebruiken. Om de grens te verdedigen bouwden ze om de tien kilometer een fort, ook wel een castellum genoemd.

historische stadswandeling utrecht

Willibrordus

Katholiek centrum

In de middeleeuwen groeide Utrecht uit tot de religieuze hoofdstad van de Lage Landen: Utrecht had negen kerken en zo’n dertig kloosters. In 1254 legde bisschop Hendrik van Vianden de eerste steen van de gotische Dom kathedraal. Pas in 1517 was het werk gedaan. Utrecht kon niet lang van de volledige Dom-kathedraal genieten. Al in 1674 stortte door een storm het hele middenschip van de kerk in. En nog steeds zit er een grote lege ruimte tussen de Domkerk en de Domtoren.

Beelden & beeldenstorm

Rond 1580 vond de Reformatie plaats. Protestanten vielen de kerken binnen en vernielden de heiligenbeelden. Daarna veranderde Utrecht van een katholieke in een protestantse stad. Alle katholieke gebouwen kwamen in handen van het protestantse stadsbestuur. Veel kerken werden omgebouwd tot protestantse kerken. Ook werden kerken en kloosters afgebroken of kregen ze een andere bestemming.

Handelscentrum

Utrecht was ook een van de belangrijkste handelssteden in de middeleeuwen. Zowel de Rijn als de Vecht stroomde door dit gebied. Zo was het mogelijk om in alle windrichtingen handel te drijven. In de 12e eeuw is begonnen met de aanleg van de Oudegracht. Zo creeerden de Utrechters een haven van vier kilometer middenin de stad en zorgden ze ervoor dat handelaren de stad altijd konden bereiken.

Universiteit

In 1636 kreeg Utrecht een universiteit. Het begon klein. Inmiddels is de Universiteit van Utrecht uitgegroeid tot de grootste van Nederland.

Wandelroute

Tijdens deze historische stadswandeling in Utrecht, lopen we in een grote cirkel rondom de Domkerk. Je komt langs: het Domplein, de Domkerk, de Domtoren, de Pandhof, het hoofdgebouw van de Universiteit van Utrecht, Paushuize, de Nieuwe Gracht, het Catharijne Convent en  de Oude Gracht. Het heeft de voorkeur om deze wandeling rondom het Domplein te laten beginnen en eindigen. Mocht dit niet lukken dan nemen we andere bezienswaardigheden in de route op. De wandeling duurt 1,5 uur. Het is natuurlijk mogelijk de stadswandelingen te verlengen of in te korten.

1 uur
Vanaf 85 euro
Tot en met 10 personen betaal je 85 euro. Kom je met meer personen, dan komt er 5 euro per persoon bij.
2 uur
Vanaf 135 euro
Tot en met 10 personen betaal je 135 euro. Kom je met meer personen, dan komt er 8 euro per persoon bij.