Stadswandeling Hofjes Utrecht

Wist je dat je vanaf het station helemaal via hofjes, verborgen tuinen en steegjes bij het Ledig Erf kunt komen? En vanaf het Ledig Erf kom je nog langs minstens zoveel bijzondere hofjes als je via de oostkant van de Oudegracht terugloopt. Maar wat voor hofjes vind je eigenlijk in Utrecht?

Armenhofjes

In de 17e eeuw beleefde de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden de Gouden eeuw. Door de handel op de Sont en het succes van de Verenigde Oostindische Compagnie waren veel mensen heel rijk geworden. Helaas was het grootste deel van de bevolking nog steeds straatarm. Omdat de rijken bang waren voor een opstand van de armen, deden ze veel aan liefdadigheid bijvoorbeeld door huisjes voor ze te bouwen. Gelukkig zijn er veel armenhofjes overgebleven.

hofjes stadswandeling utrecht

Mieropskameren

Arbeidershofjes

De uitvinding van de stoommachine stond centraal in de 19e eeuw. Daarnaast was er door het verbeteren van productietechnieken op het platteland een overschot aan arbeiders ontstaan. Dit overschot trok naar de grote steden in de hoop daar werk te vinden in een van de nieuwe stoomfabrieken. Zij kwamen te wonen in piepkleine huisjes in smalle steegjes die al snel zouden verpauperen. Na de komst van de Woningwet in 1901 zijn veel van deze huisjes afgebroken en vervangen door nieuwbouw. Toch is er nog een aantal arbeidershofjes te zien.

Kloosterterreinen

hofjeswandeling meer stadswandelingen utrecht

Pandhof Domkerk

Na de Reformatie die in Utrecht in 1580 plaatsvond, kwamen de kloosters in het bezit van de Staten van Utrecht. Voor veel kloosters werd een zogenaamde sterfhuisconstructie afgesproken. Dit betekende dat er geen nieuwe nonnen of monniken mochten worden aangenomen. Langzaamaan zou de kloosterorde uitsterven en konden de Protestanten het klooster op een andere manier gebruiken of afbreken. Tijdens de stadswandeling hofjes Utrecht komen we een aantal oude kloosters en kloosterterreinen tegen.

Binnentuinen

Utrecht kent een aantal verstopte tuinen of bijzondere groene plekken. Ook deze nemen we mee in de wandeling.

Wandelroute

Om die verstopte plekken te vinden, kun je met mij op stadsavontuur gaan. We hebben zo’n 2 uur voor de stadswandeling Hofjes Utrecht nodig om alle bijzondere plaatsen te bezoeken.

1 uur
€10,00 p.p.
Maximaal 16 personen.
 
De minimale groepsgrootte is 8 personen. Kom je met minder personen, dan betaal je toch
€ 80,00 euro.
1,5 uur
€13,50 p.p.
Maximaal 16 personen.
 
De minimale groepsgrootte is 8 personen. Kom je met minder personen, dan betaal je toch
€ 108,00 euro
2 uur
€ 16,00 p.p.
Maximaal 16 personen.
 
De minimale groepsgrootte is 8 personen. Kom je met minder personen, dan betaal je toch
€ 128,00 euro.

 

Enthousiast geworden?

Reserveer nu!