fbpx

Stadswandeling Hofjes Utrecht: bezoek  verborgen plekken

Stadswandeling Hofjes UtrechtMaak je een stadswandeling Hofjes Utrecht dan kom je op plekken die veel mensen nog niet kennen. Weet jij bijvoorbeeld dat je vanaf het Centraal Station helemaal via verborgen plekken in Utrecht bij het Ledig Erf kunt komen? En vanaf het Ledig Erf kom je nog langs minstens zoveel bijzondere hofjes als je via de oostkant van de Oudegracht terugloopt. Maar wat komen we tijdens een stadswandeling Hofjes Utrecht allemaal legen?

Armenkameren

In de 17e eeuw beleefde de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden de Gouden eeuw. Door de handel op de Sont en het succes van de Verenigde Oostindische Compagnie waren veel mensen heel rijk geworden. Helaas was het grootste deel van de bevolking nog steeds straatarm. Omdat de rijken bang waren voor een opstand van de armen, deden ze veel aan liefdadigheid bijvoorbeeld door huisjes voor ze te bouwen. Gelukkig zijn er veel armenkameren overgebleven.

Arbeidershofjes

De uitvinding van de stoommachine stond centraal in de 19e eeuw. Daarnaast was er door het verbeteren van productietechnieken op het platteland een overschot aan arbeiders ontstaan. Dit overschot trok naar de grote steden in de hoop daar werk te vinden in een van de nieuwe stoomfabrieken. Zij kwamen te wonen in piepkleine huisjes in smalle steegjes zonder hygiënische voorzieningen die al snel zouden verpauperen. Na de komst van de Woningwet in 1901 zijn veel van deze huisjes vanaf de jaren ’60 afgebroken en vervangen door nieuwbouw. Toch is er nog een aantal arbeidershofjes te zien.

Stadswandeling Hofjes UtrechtKloosterterreinen

Na de Reformatie die in Utrecht in 1580 plaatsvond, kwamen de kloosters in het bezit van de Staten van Utrecht. Voor veel kloosters werd een zogenaamde sterfhuisconstructie afgesproken. Dit betekende dat er geen nieuwe nonnen of monniken mochten worden aangenomen. Langzaamaan zou de kloosterorde uitsterven en konden de Protestanten het klooster op een andere manier gebruiken of afbreken. In de Utrechtse straatnamen kom je nog veel verwijzingen tegen naar oude kloosters. Denk daarbij aan: de Brigittenstraat, de Minrebroederstraat, de Predikherenstraat of de Regulierensteeg. Tijdens de stadswandeling hofjes Utrecht komen we een aantal oude kloosters en kloosterterreinen tegen bijvoorbeeld het Catharijne Convent.

Stadswandeling Hofjes UtrechtBinnentuinen

Utrecht kent een aantal verstopte tuinen of bijzondere groene plekken zoals  Flora’s Hof. Ook deze nemen we mee in de wandeling langs hofjes, steegjes en kameren.

Steegjes

Er zijn veel verborgen plekken in Utrecht. Vaak loop je zelf niet zo maar een steegje in. Maar de stadsgids kent natuurlijk elke steeg en weet precies wat voor moois daarachter verborgen ligt.

Wandelroute Hofjes

Om die verstopte plekken te vinden, kun je met mij op stadsavontuur gaan. We hebben zo’n 2 uur voor de wandelroute Hofjes nodig om alle verborgen plekken in Utrecht te bezoeken.

Misschien wil je eerst nog even lezen welke wandelingen Stadswandelingen Utrecht nog meer aanbiedt.

 

1 uur
Vanaf 85 euro
Tot en met 10 personen betaal je 85 euro. Kom je met meer personen, dan komt er 5 euro per persoon bij.
2 uur
Vanaf 135 euro
Tot en met 10 personen betaal je 135 euro. Kom je met meer personen, dan komt er 8 euro per persoon bij.