Volksbuurtmuseum Utrecht

Het Nederlands Volksbuurtmuseum is een klein museum in Wijk C in Utrecht. Het is erg leuk om te bezoeken. Dit museum gaat over gewonen mensen. Het laat zien hoe zij in de 19e en de 20e eeuw in grote steden woonden en werkten. Omdat het leven zich vooral op de straat afspeelde noemde men het ook wel volksbuurten. De grotendeels verdwenen Utrechtse volksbuurt Wijk C wordt als voorbeeld gebruikt.

Volksbuurtmuseum Utrecht

De oude hervormde Diaconieschool (foto Utrechts Archief)

Wijk C

In een mooi gemaakte animatie wordt de geschiedenis van Wijk C uitgelegd. Toen Utrecht rond 1800 bezet werd door de Fransen konden zij de originele naam van de wijk niet uitspreken. Niet zo raar eigenlijk: de wijk van de Handvoetboog is best lastig met een Frans accent. Napoleon besloot Utrecht in te delen in wijken die allemaal een letter kregen. Alleen de naam Wijk C is behouden.

Steeg

In de 19e eeuw trokken steeds meer arbeiders van het platteland naar de steden. Zij hoopte werk te vinden in een van de nieuwe stoomfabrieken. Om voor iedereen woonruimte te bouwen, kochten huisjesmelkers zoveel mogelijk lege plekken in de stad op. Daar maakten ze stegen met aan weerszijde kleine huisjes. Daarbij moet je denken aan 4 bij 5 meter met een zoldertje erboven. De huizen werden slecht gebouwd en verhuurd aan grote gezinnen. Er was geen badkamer, wc of keuken. En ook voor het water waren de mensen lange tijd aangewezen op de openbare waterpompen. In het museum is zo’n steeg met een huisje nagemaakt.

Volksbuurtmuseum Utrecht

Hooipoort (foto Utrechts Archief cat: 129221)

Geurenkamer

Wat waren de geuren van de 19e en de 20e eeuw? Je ruikt het in het museum. Je moet wel durven overigens. De geuren variëren van de boldootwagen (oftewel de poepkar) tot frisse was. Je vindt hier ook een interactieve maquette van het oude Wijk C.

Bakkie troost

Perzische tapijtjes op de tafel en eikenhouten meubels. Je vindt ze in het Nederlands Volksbuurtmuseum. Drink hier een lekker kopje koffie aan de stamtafel. Wie weer hoor je er nog verhalen over het oude Wijk C.

Bezoekersinformatie

Raadpleeg voor de openingstijden de website van het Volksbuurtmuseum.